11/12/11

Trip Hop και παιδική ηλικία: Dusted - Safe From Harm (2005, Cheeky Records)


Ένα από τα πιο σταθερά θεματικά μοτίβα σε κάθε είδος τέχνης είναι η παιδική ηλικία και η αντιμετώπισή της κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Από μυθιστορήματα, μέχρι εικαστικά έργα και από ταινίες μέχρι μουσικές συνθέσεις έχουν κεντρικό θέμα την παιδική ηλικία. Σε κάποιους μοιάζει μακρινή και μυστηριώδης, πηγή για μελαγχολία, ενώ για κάποιους άλλους αποτελεί ένα αποκούμπι ευαισθησίας και αθωότητας, μακριά από τον σκληρό ρεαλισμό της καθημερινότητας. Ωστόσο, κάποιοι καλλιτέχνες, κι ακόμα περισσότερο ψυχολόγοι και φιλόσοφοι, τονίζουν ότι η παιδικότητα δεν αποτελεί μια ρομαντική, παραδεισένια κατάσταση, αλλά είναι ένας κόσμος με τη δική του βία, φόβους και σκληρότητα.


Αυτόν ακριβώς τον γοητευτικό και αντιφατικό κόσμο της παιδικής ηλικίας εξερευνά και το άλμπουμ Safe From Harm (2005) του συγκροτήματος Dusted. Βέβαια, οι Dusted δεν είναι ακριβώς συγκρότημα, αλλά ένα από τα πολλά project του Rollo Armstrong, γνωστότερος από τους Faithless. Παλιότερα είχαμε παρουσιάσει και τις εκδοχές των Dusted σε συνθέσεις των Enigma (The Dusted Variations). Σους Dusted λοιπόν, o Rollo παρέα με τον Mark Bates, αλλά και την αδερφή του, τη γνωστή τραγουδίστρια Dido, δημιουργεί μουσική σε trip hop και downtempo μονοπάτια. Ακριβώς αυτό το χαμηλόφωνο και εσωστρεφές ύφος ταιριάζει και στο περιεχόμενο του Safe From Harm.


Βασικά, το συγκεκριμένο άλμπουμ αποτελεί μια remastered επανέκδοση του When We Were Young που κυκλοφόρησε το 2000. Η αιτία αυτής της φρέσκιας ματιάς σε μια παλιά δουλειά ήταν η παράλληλη έκδοση ενός βιβλίου που έγραψε ο  Rollo Armstrong με τον ίδιο τίτλο: Safe From Harm. Την εικονογράφηση του βιβλίου, όπως και του εξώφυλλου του άλμπουμ, επιμελήθηκε ο Jason White. Ο ίδιος ο Rollo περιγράφει το βιβλίο ως «ένα παιδικό βιβλίο (ή κάτι τέτοιο) και σχετικά με… πολλά πράγματα» (πηγή, όπου μπορείτε να δείτε και ένα δείγμα της έκδοσης). Σαν να υπονοεί ότι μπορεί να διαβαστεί άνετα από ένα παιδί, αλλά και από έναν ενήλικα που αντικρίζει με άλλα μάτια την παιδική ηλικία.



Αυτή ακριβώς την αίσθηση σου δίνει και το άλμπουμ: μέσα από τις μελωδίες και τους στίχους, τα φωνητικά και τα samples και βέβαια την ενορχήστρωση λες και γίνεται μια προσπάθεια να συμβιβαστεί η παιδικότητα με την ενήλικη ζωή. Μπορεί το μουσικό ύφος να είναι trip hop και downtempo, κάτι ευπρόσδεκτο για τους fans αυτών των ειδών, αλλά χαρακτηρίζεται  από πρωτοτυπία. Τα χαλαρά beats, τα ambient πλήκτρα και τα strings είναι παρόντα, όπως  τα ωραία περάσματα από κιθάρα και πιάνο. Αλλά, δίπλα σ’ αυτά τα κλασικά συστατικά της downtempo electronica, ξαφνικά στις συνθέσεις ακούμε παιδικά όργανα, σαμπλαρισμένες φωνές παιδιών, ακόμα και απαγγελία στίχων.

To Safe From Harm χαρακτηρίζεται από μια έντονη κινηματογραφική ατμόσφαιρα και η ακρόασή του θυμίζει ένα κάπως σκοτεινό και αλλόκοτο παραμύθι, ή ένα φιλμ που θα μπορούσε να είχε σκηνοθετήσει ο Terry Gilliam. Η έντονη εσωστρεφή διάθεση συναντά την οξυμμένη φαντασία και η νοσταλγία την ειρωνεία. Οι δυο τραγουδιστές ενισχύουν αυτές τις αντιθέσεις: από τη μια πλευρά η Dido με τη καθαρή και αγγελική της φωνή, από την άλλη ο ίδιος ο Rollo με φωνή ακατέργαστη ακόμα και φάλτσα θυμίζει την ένταση και τον εξομολογητικό τόνο ενός singer-songwriter. Προφανώς η συγκεκριμένη δουλειά αποτελεί μια πολύ προσωπική κατάθεση του συνθέτη.


Πριν δύο περίπου χρόνια είχε κυκλοφορήσει το φιλμ Where The Wild Things Are, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο π βιβλίο του Maurice Sendak. Η αλήθεια είναι ότι βρήκα την ταινία κάπως πληκτική, ενώ το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε, αν και καθαρά παιδικό και μικρό σε μέγεθος, είναι ένα αριστούργημα. Το άλμπουμ Safe From Harm των Dusted λες και βυθίζεται σε έναν τέτοιο κόσμο γεμάτο με γκροτέσκα μα φιλικά τέρατα, που οδηγούν τον ακροατή από την μελαγχολία για την λησμονιά της παιδικότητας σε μια εξιλέωση ελπιδοφόρα, αλλά ταυτόχρονα ειρωνική.

Η εικόνα του τίτλου προέρχεται από το Where the Wild Things του Maurice Sendak

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου