17/6/11

Expert Medicine: συνέντευξη


Η ετήσια  Ευρωπαϊκή Γιορτή της Παγκόσμιας Μέρας της Μουσικής στην πόλη του Βόλου δίνει πραγματικά μια διαφορετική ατμόσφαιρα στην πόλη και ανεβάζει τους ρυθμούς της. Αλλά, ίσως το πιο σημαντικό, ειδικά για όσους στον Βόλο αγαπάνε την μουσική και κυνηγάνε τις νέες τάσεις, είναι ότι έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από νέους καλλιτέχνες, νέα γκρουπ, νέους ήχους.

Μια live εμφάνιση που επιβεβαιώνει τα παραπάνω, αποτελεί και αυτή του συγκροτήματος Expert Medicine. Σάββατο 18 Ιούνη λοιπόν, οι Expert Medicine θα εμφανιστούν στην πόλη μας, στα πλαίσια της Γιορτής της Μουσικής και θα δώσουν ένα από τα κάμποσο φημισμένα χορευτικά τους live…

Πάντως το πιο αξιοσημείωτο με τους Expert Medicine είναι το εξής: ενώ υφίστανται ως μπάντα από το 1997, με τη δεύτερη full-length κυκλοφορία τους, με τίτλο Perfect Maniac, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις πέρσι, σερβίρουν έναν ήχο φρέσκο, ζωντανό, νεανικό, ένα εκρηκτικό μίγμα από indie rock και electronica.

Εδώ, στον Nova Fm 106 και στην Εκπομπή που ψάχνει τίτλο, τρέξαμε και προλάβαμε τα παιδιά από τους Expert Medicine για μια συνέντευξη, δυο μέρες πριν το live του σαββατόβραδου. Η συνέντευξη, αν και διαδικτυακή, ελπίζω να είναι τουλάχιστο κατατοπιστική. Η αλήθεια είναι πως οι απαντήσεις της μπάντας δίνουν αφορμή για ενδελεχή κουβέντα, κατά προτίμηση το βράδυ σε κάποιο τσιπουράδικο της Νέας Ιωνίας…

Προς το παρόν, μια ματιά στα νέα αλλά και στις απόψεις των Expert Medicine, μπορείτε να ρίξετε παρακάτω:


Οι Expert Medicine ξεκίνησαν το 1997. Δεν έχετε και λίγα λοιπόν χρόνια εμπειριών στα μουσικά πράγματα. Ποια θα χαρακτηρίζατε ως highlights της πορείας σας;

Σαν μπάντα κοντεύουμε την 15ετία αλλά ατομικά κινούμαστε στο μουσικό χώρο πολλά περισσότερα χρόνια. Το σημαντικότερο είναι το ότι έχουμε το The Medicine, το studio το οποίο με πολύ κόπο καταφέραμε να στήσουμε και στο οποίο δουλεύουμε και «γιατρευόμαστε». Σ’ αυτό άλλωστε έγινε η παραγωγή, η ηχογράφηση, το programming και το mix του τελευταίου μας album Perfect Maniac.
Πέρα απ’ αυτό, θα μας μείνουν αξέχαστες κάποιες εμφανίσεις όπως η sold-out παρουσίαση του πρώτου μας album Swimming Lessons στο House of Art το 2006, τα support acts στους Herbaliser και τον Arto Lindsay, το live στο The Fly του Λονδίνου, η εμφάνισή μας σε μια κατάμεστη και υπερενθουσιώδη πλατεία Κλαυθμώνος στη Γιορτή της Μουσικής το 2005  και φυσικά το Sierra Studios Session 1: μια live ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση που διοργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε μπροστά σε εκατό περίπου φίλους στο χώρο των Sierra Studios τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πάντως φαντάζομαι πως όταν ξεκινήσατε, τα πράγματα για τους καλλιτέχνες στην Ελλάδα με αγγλικό στίχο ήταν δύσκολα. Αλλά, τα τελευταία χρόνια η αγγλόφωνη ελληνική σκηνή έχει πάρει ιδιαίτερα τα πάνω της: κυκλοφορεί πολλή και καλή μουσική και τα πράγματα εξελίσσονται. Ποια η γνώμη σας για αυτή την ακμή;

Πραγματικά, όταν ξεκινήσαμε οι αγγλόφωνες ελληνικές μπάντες ήταν μετρημένες και κινούνταν στα όρια της underground σκηνής, με την έννοια πως ό,τι είδους μουσική κι αν έπαιζαν, ήταν μια κατηγορία από μόνες τους με πολύ περιορισμένο κοινό. Οι Last Drive για παράδειγμα ήταν για χρόνια ένα μεγάλο όνομα στο εξωτερικό με ελάχιστη αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα.

Αυτό άρχισε να αλλάζει σταδιακά από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας με κυριότερο «υπεύθυνο» το Internet και την τεχνολογική εξέλιξη γενικότερα. Πλέον, όποιος έχει όρεξη και στοιχειώδεις γνώσεις μπορεί να φτιάξει τη δική του μουσική στο σπίτι του με ένα laptop και να ανταλλάξει αρχεία με τους συνεργάτες του. Επιπλέον, με τόσα sites, blogs, έντυπα και ραδιόφωνα που υπάρχουν, οι πιθανότητες να βρει κάποιος το χώρο του, το κοινό του και να δηλώσει παρών στην εγχώρια μουσική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά αυξημένες. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πως πλέον έχει σταματήσει να ακούγεται το σχόλιο «για Έλληνες, καλοί είναι». Πράγμα που σημαίνει πως οι δουλειές που κυκλοφορούνε είναι αξιόλογες, ενδιαφέρουσες και υψηλού επιπέδου.

Ενώ η ξενόφωνη σκηνή πάει μπροστά, η ελληνόφωνη σκηνή βιώνει ένα τέλμα. Θα πειραματιζόσασταν με ελληνικό στίχο ή διστάζετε μήπως το αποτέλεσμα βγει κάπως κιτς; (καθώς σε μένα τουλάχιστον φαίνεται δύσκολο να συνδυαστεί το indie rock και τα electro beats με τον ελληνικό στίχο αρμονικά).

Από την αρχή θέλαμε να δουλεύουμε με αγγλικό στίχο αφού με αυτόν τον τρόπο νιώθουμε πως εκφραζόμαστε καλύτερα και φυσικά αυτός ο στίχος ταιριάζει καλύτερα σ’ αυτό που κάνουμε. Δεν είναι θέμα δισταγμού και δεν απορρίπτουμε τίποτα αλλά προς το παρόν δεν σκεφτόμαστε να δοκιμάσουμε τα ελληνικά.

Ακούγοντας το τελευταίο σας άλμπουμ, Perfect Maniac, το electro στοιχείο είναι έντονο. Διέκρινα επιρροές από διάσημους καλλιτέχνες όπως οι Daft Punk και οι LCD Soundsystem, αλλά περισσότερο μου άρεσαν οι κάπως πιο “ψαγμένες” space disco αναφορές σας, τόσο στον ήχο όσο και στο image. Ποιες μουσικές από το παρελθόν και το σήμερα σας αρέσουν και σας έχουν επηρεάσει;

  Στο “Perfect Maniac” ο καθένας ακούει διαφορετικές επιρροές ανάλογα με τα ακούσματα που έχει. Σίγουρα κάποιες μουσικές όπως η δυνατή ηλεκτρονική και η dance αποτέλεσαν κοινή μας βάση σε αυτό το album, τόσο ηχητικά όσο και αισθητικά, αλλά οι επιρροές μας διαφέρουν και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Από funk και soul του ’60 και του ’70 μέχρι disco και electro του ’80, αλλά και house και trip-hop και φυσικά rock.



Ποια η βασική θεματολογία των στίχων σας; Μου δημιουργήθηκε η υποψία ότι το κομμάτι Mr Crisis κάνει έναν υπαινιγμό στην λεγόμενη «οικονομική κρίση». Μπορεί να ερμηνευτεί έτσι;

Οι στίχοι μας είναι κατά βάση αποτέλεσμα συναισθημάτων και περιγραφή συναισθηματικών καταστάσεων. Πώς νιώθουμε δηλαδή κάποιες στιγμές κατά τη διάρκεια της μέρας ή μιας περιόδου. Μπορείς να διακρίνεις αποδοχή και απόρριψη, αποφασιστικότητα και αδράνεια, ευτυχία και κατάθλιψη, αυτοσαρκασμό και υπερηφάνεια, κυκλοθυμία.

Ειδικά το Mr. Crisis που αναφέρεις είναι κάπως πιο ιδιαίτερο καθώς αποτελεί ευθεία βολή σε όλους αυτούς που δημιουργούν τοπικές και παγκόσμιες κρίσεις (οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές) για προσωπικά κέρδη και οφέλη. Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει γραφτεί περίπου έξι χρόνια πριν, όταν τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς αποδείχτηκε προφητικό.

Σε κάμποσες αναφορές για τους Expert Medicine στο διαδίκτυο, η φήμη της «καλύτερης live χορευτικής μπάντα της χώρας» δίνει και παίρνει. Τι να περιμένει το κοινό από την εμφάνισή σας στην Γιορτή της μουσικής στον Βόλο;

Ο Βόλος είναι μία πόλη που μας αρέσει πολύ, την έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές αλλά ποτέ ως Expert Medicine, αν και δεν ήταν λίγες οι φορές που το προσπαθήσαμε.
Τα live μας διαφέρουν αρκετά από το album, καθώς έχουμε ενσωματώσει μια πιο rock αντίληψη, όχι όμως εις βάρος των electro και των dance στοιχείων.
Είμαστε κατά βάση συναυλιακή μπάντα, αυτό μας αρέσει κι αυτό απολαμβάνουμε. Στόχος μας είναι πάντα σε κάθε μας ζωντανή εμφάνιση να δημιουργούμε τις συνθήκες ούτως ώστε ο κόσμος να είναι σε διαρκή κίνηση και να περνάει καλά. Ένα live party με πολύ χορό για όσους είναι πρόθυμοι γι’ αυτό.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα των Expert Medicine; Προετοιμάζεστε για καλοκαιρινές εμφανίσεις; Επίσης, να περιμένουμε και κάτι νέο δισκογραφικά;

Όπως αναφέραμε, τα live αποτελούν προτεραιότητα για εμάς. Έτσι λοιπόν την Τετάρτη 22 Ιουνίου εμφανιζόμαστε στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Είναι ένας θεσμός που γουστάρουμε πολύ και τον στηρίζουμε όσο μπορούμε. Επίσης, την Παρασκευή 8 Ιουλίου εμφανιζόμαστε στο Hobo beach bar στην Καλαμάτα και είμαστε σε συζητήσεις για κάποιες ακόμα καλοκαιρινές εμφανίσεις σε μέρη και φεστιβάλ εκτός Αθηνών. Είναι κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, όπως επίσης και το εξωτερικό και ήδη κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε κάποιες ιδέες για διάφορα projects τις οποίες δουλεύουμε και ελπίζουμε να υλοποιηθούν, ένα νέο album πάντως δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας. Γενικά αισθανόμαστε ορεξάτοι και δημιουργικοί και βασικός μας στόχος είναι να κρατήσουμε αυτή την παραγωγικότητα σε υψηλά επίπεδα.


Φυσικά μην λησμονήσουμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά της μπάντας για αυτή τη συνέντευξη. Επίσης να ευχαριστήσω τον manager του Κώστα Καλλέ για την άψογη συνεργασία.

Κλείνω με ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια των Expert Medicine παιγμένο live:



και μερικά χρήσιμα links:


Τα λέμε on stage!
αρχίκη δημοσίευση 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου