16/4/11

Æon Spoke - Æon Spoke (2007 - SPV)



Οι Aeon Spoke ή, για να είμαστε ακριβείς με την γραφή που το ίδιο το γκρουπ έχει επιλέξει, Æon Spoke, αποτελούν ένα –θα λέγαμε– εναλλακτικό μέσο έκφρασης του τραγουδιστή και κιθαρίστα Paul Masvidal και του ντράμερ Sean Reinert.  Για όσους από σας ασχολούνται με τον metal ήχο και ιδιαίτερα με την πιο προοδευτική πλευρά του, γνωρίζουν καλά αυτούς του δύο μουσικούς, ως τον πυρήνα του progressive death metal συγκροτήματος των Cynic. Οι Cynic με ένα άλμπουμ κατά τη δεκαετία του 90 και ακόμα δύο στα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει κάτι δύσκολο: να εξελίξουν τον metal ήχο και να ακουστούν πραγματικά πρωτότυποι.

Ωστόσο στους Aeon Spoke οι δύο μουσικοί στρέφουν τη δημιουργικότητά τους σε ένα διαφορετικό στυλ και τα καταφέρνουν περίφημα. Alternative/ indie κιθαριστικό ροκ: αυτός θα ήταν ο καταλληλότερος χαρακτηρισμός για τον ήχο της μπάντας. Έτσι, στα τραγούδια των Aeon Spoke κυριαρχεί ένας διάλογος ανάμεσα σε ακουστικές κιθάρες και πιο ηλεκτρικό ήχο, ειδικά στις κορυφώσεις των τραγουδιών. Τα φωνητικά του Paul Masvidal χαρακτηρίζονται από έντονη μελωδικότητα και ένα συναίσθημα νοσταλγίας. Ακόμα και το drumming του Sean Reinert συντελεί σε αυτή τη μελωδική κατεύθυνση της μπάντας.

Φυσικά η μουσική πρόταση των Aeon Spoke μπορεί να ιδωθεί ως ένα παιχνίδι με ένα μεγάλο φάσμα από γκρουπ που έχουν καθορίσει τον alternative και indie ήχο, κυρίως κατά τη δεκαετία του 90. Έτσι το Radiohead στοιχείο είναι κυρίαρχο, ενώ οι pop μελωδίες των Aeon Spoke θυμίζουν Coldplay. Παράλληλα ο ήχος που ο Masvidal έχει επιλέξει για τις κιθάρες φέρουν στο νου τον ιδιαίτερο ήχο του shoegaze, ενώ οι ηλεκτρισμένες κορυφώσεις έχουν δανειστεί κάτι από τα crescendo επικών post rock συνθέσεων.  Αλλά, μιας και τα μέλη της μπάντας, ήδη από τη θητεία τους στους Cynic, έχουν φανερώσει μια συμπάθεια στον progressive rock ήχο, πίσω από τους Aeon Spoke αναμφίβολα χαμογελάνε οι Pink Floyd. 



Έτσι λοιπόν το στοιχείο που γοητεύει τον ακροατή είναι αυτή η ισορροπία ανάμεσα σε μια μουσική πλούσια σε συναίσθημα, ακόμα και συγκίνηση, και μία περισσότερο εγκεφαλική δομή και ανάπτυξη των τραγουδιών. Ειδικά στο δεύτερο συντελεί η τεχνική αρτιότητα των μουσικών, οι οποίοι δεν κάνουν επίδειξη των δυνατοτήτων τους, αλλά αποδίδουν την ατμόσφαιρα του κάθε τραγουδιού υποδειγματικά.

Τέλος, μην λησμονήσω να κάνω μία αναφορά και στους στίχους των Aeon Spoke. Τους στίχους γράφει ο Paul Masvidal και στρέφονται γύρω από ζητήματα καθημερινά που βιώνουμε όλοι μας: οι διαπροσωπικές σχέσεις και ο έρωτας, η επιρροή των media, οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, η παιδική ηλικία. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι όλα αυτά αποδίδονται μέσα από ένα πολύ προσωπικό στίγμα, που χαρακτηρίζεται από ποιητικότητα και αναφορές στον εσωτερισμό.


πρώτη δημοσίευση: Σεπτέμβριος 2010 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου