3/4/11

Nujabes - Modal Soul (2005 - Hyde-Out Productions)


Το Modal Soul κυκλοφόρησε το 2005 και είναι το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ του Nujabes, ψευδώνυμο του Jun Seba. Το πρώτο του είναι το Metaphorical Music του 2003. Αλλά το Modal Soul έμελε να είναι το τελευταίο άλμπουμ που ο προικισμένος παραγωγός κυκλοφόρησε, καθώς στα τέλη του Φεβρουαρίου της προηγούμενης χρονιάς έφυγε από τη ζωή, θύμα ενός τραγικού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Σίγουρα, αν συνέχιζε τη ζωή και την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, θα μπορούσε να δώσει περισσότερα στη μουσική που υπηρετούσε, το hip hop. Αλλά ήδη με αυτά τα δύο ολοκληρωμένα άλμπουμ και με κάποια eps και συλλογές διεύρυνε τα όρια της συγκεκριμένης μουσικής, προτείνοντας κατευθύνσεις και ανοίγοντας δρόμους…

Αλλά ας γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος: στο
Modal Soul ο Nujabes κάνει τη δική του ιδιαίτερη πρόταση για την hip hop μουσική, η οποία βασίζεται στο συνδυασμό του hip hop με την τζαζ. Αυτός ο συγκερασμός, θα μου πείτε,  έχει ήδη πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία από τα τέλη της δεκαετίας του 80 και τις αρχές αυτής του 90 με καλλιτέχνες όπως ο Guru και το project Jazzmatazz και οι A Tribe Called Quest.  Ο Nujabes συνεχίζει την παράδοση των παραπάνω καλλιτεχνών, αλλά σφραγίζει το συγκεκριμένο μουσικό ύφος με το προσωπικό του στυλ. Και στο άλμπουμ Modal Soul αυτή η προσωπική σφραγίδα είναι ιδιαίτερα αισθητή.

Πρώτα απ’ όλα οι αναφορές σε χρυσές στιγμές της τζαζ καθορίζουν τον ήχο του άλμπουμ, καθώς συναντάμε samples από Miles Davis και Yusef Lateef. Και όχι μόνο αυτό: οι μελωδίες, οι ενορχηστρώσεις, ακόμα και ο ήχος που ο γιαπωνέζος παραγωγός έχει διαμορφώσει παραπέμπουν στη τζαζ, πλάθοντας μια ατμόσφαιρα που σου επιτρέπει να χαλαρώσεις, αλλά και να νοσταλγήσεις. Σε αυτή ακριβώς την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα σίγουρα βοηθάει και το πιο ambient ύφος ορισμένων συνθέσεων, ειδικά προς το τέλος του άλμπουμ όπου πρώτο ρόλο έχει η ορχηστρική μουσική, παρά το ραπ. 


Ωστόσο, ένα από τα συστατικά στοιχεία του hip hop είναι το ραπ, δηλαδή – όπως πολύ σωστά διάβασα κάπου στο διαδίκτυο -  "η τεχνική απαγγελίας στίχων με ρυθμικό τρόπο" (πηγή).  Στο  Modal Soul  η παρουσία αυτού του στοιχείου είναι δυναμική. Στο άλμπουμ συμμετέχουν έξι MCs, με πιο αξιοσημείωτους τους Αμερικάνους Substantial και Pase Rock, αλλά και τον γιαπωνέζο Shing02. Επίσης έχουμε και τη συμμετοχή του κλασικού τζαζ και soul τραγουδιστή Terry Callier στο υπέροχο Ordinary Joe.

Παρόλο που ο  κάθε τραγουδιστής/ MC δίνει το δικό του στιλιστικό και στιχουργικό στίγμα, κατορθώνεταινα διατηρηθεί μία ενιαία άποψη και νοοτροπία που προωθεί έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης και ζωής. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ πως σε αυτή τη δουλειά, τόσο μέσα από τη μουσική, όσο και μέσα από τους στίχους προβάλλεται μια πολιτική θέση, φυσικά με την πολύ ευρεία έννοια του όρου. 


Τέλος, μια αναφορά αξίζει στον πολυοργανίστα Uyama Hiroto, σταθερό συνεργάτη του Nujabes, ο οποίος προσφέρει το αριστοτεχνικό του παίξιμο σε σαξόφωνο και πιάνο στο ομώνυμο κομμάτι. 

Ίσως να μην έγινα τόσο σαφής για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτής της δουλειάς, αλλά είμαι σίγουρος πως θα καταλάβετε πολύ περισσότερα κατά την ακρόαση του  Modal Soul του Nujabes. Αλλά την ίδια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να “ταξιδέψετε” με ποιοτική laidback μουσική.



Αν θέλετε να εξερευνήσετε περισσότερα για τη μουσική του Nujabes, ορίστε μερικά χρήσιμα link:




πρώτη δημοσίευση: Ιούλιος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου