9/4/11

Map Of Africa - Map Of Africa (2007 - Whatever We Want Records)

Οι Map Of Africa κυκλοφόρησαν το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους το 2007. Ουσιαστικά δεν πρόκειται ακριβώς για μια μπάντα, αλλά περισσότερο μια συνεργασία ανάμεσα σε δύο εκπροσώπους της ηλεκτρονικής σκηνής και -για να γίνω πιο συγκεκριμένος- δύο ανθρώπους βυθισμένους στη dj κουλτούρα. Από την μία πλευρά έχουμε τον Thomas Bullock, του ντουέτου Rub n’ Tug που είναι υπεύθυνος για remixes και sets σε μια κατεύθυνση "πειραγμένης" και, θα λέγαμε, ψυχεδελικής house, αλλά και nu disco. Από την άλλη έχουμε τον Harvey Bassett, πιο γνωστό με το παρατσούκλι Dj Harvey. Ο Dj Harvey είναι γνωστός για dj sets που αναμιγνύουν ξεχασμένα disco διαμάντια και παλιομοδίτικο house, με funk, soul ακόμα και λίγο ροκ. 

Κι όμως οι Map Of Africa δεν είναι αυτό που ο κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε από αυτούς τους δύο  djs και εκεί ακριβώς έγκειται και το ενδιαφέρον αυτής της δουλειάς. Η μουσικη των Map of Africa δεν ανήκει στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, ούτε στοχεύει αποκλειστικά σε ατέλειωτες ώρες χορού˙αντίθετα, ξεχειλίζει από μια σκονισμένη ροκ ατμόσφαιρα, αποπνέοντας παράλληλα πρωτοτυπία. Αλλά πως επιτυγχάνεται αυτός ο φαινομενικά αντιφατικός συνδυασμός;


Φανταστείτε πως ακούτε ένα λησμονημένο σήμερα γκρουπ ραδιοφωνικού ροκ της δεκαετίας του 80 στην γραμμή των Dire Straits και των Toto. Αλλά αυτό το γκρουπ εμπλουτίζει και βαθαίνει τον ήχο του με γερές δόσεις από ψυχεδέλεια, ambient ακόμα και dub. Τέλος, το funky στοιχείο προσθέτει το απαραίτητο χορευτικό άγγιγμα...το άλμπουμ των Map Of Africa ξεκινά με μία διασκευή στους Equals και το πάρτι ξεκινά!

Και μιλάω για πάρτι, επειδή, τα μέλη του ντουέτου παρουσιάζουν μία δουλειά, από την οποία, αν και το πειραματικό στοιχείο δεν λείπει καθόλου, η διάθεση που κυριαρχεί είναι θετική, χαλαρή και… «πέρα βρέχει»: καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, χιούμορ και στίχοι βγαλμένοι από ένα μποέμ ξενύχτι με ολίγον τι από φλερτ, χορό, ακόμα και παραφυσικό μυστήριο.

Ο Thomas Bullock και ο DJ Harvey είναι δύο κορυφαίοι djs οι οποίοι μέσω των Map Of Africa εκφράζουν την επιθυμία τους να παίξουν ροκ μουσική. Τα καταφέρνουν περίφημα, παρουσιάζοντας ένα άλμπουμ το οποίο συνειδητά απομακρύνεται από καθετί που θεωρείται μόδα στη μουσική σήμερα. Παρόλα αυτά το όλο εγχείρημα δεν διακρίνεται ούτε από καλλιτεχνική αυταρέσκεια, ούτε από στείρο αναχρονισμό. Αντίθετα, μιλάμε για μία δουλειά που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους της εκλεκτής μουσικής με προσωπικό στίγμα.


πρώτη δημοσίευση: Αύγουστος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου